20/8 2014 - Tomatmöte – sorter lämpliga för ekologisk odling och gårdsbesök på Söderlinds Ekologiska Grönsaker i Habo 

Tomatmöte 140820 utskick

Onsdagen den 20 augusti besöker vi Marcus Söderlind och Emma Lundin, Söderlinds Ekologiska Grönsaker, i Långhult utanför Habo. Marcus och Emma odlar sedan 2010 ekologiska tomater, gurka och kryddor på 1500 kvm. Växthuset är ett multispann som värms upp med biogas från deras grannar Dan och Marika Waldemarsson.

På gården finns även en frilandsodling där ett brett sortiment av grönsaker och blommor odlas på ca 2 ha. Försäljningen av gårdens produkter sker till grossister, butiker och restauranger, på torget i Jönköping samt i den egna gårdsbutiken.

Dagen kommer främst att handla om sorter lämpliga för
ekologisk odling. Detta med anledning av framtida
diskussioner om krav på enbart ekologiskt utsäde av tomat.
Marcus och Emma har provodlat några olika sorter i år – Avalantino, Ardiles, Vialli, E15m.40255, Nordica, Cascad, Orama, Bolzano och tio sorter småtomater. Huvudsort i den ordinarie odlingen är Pureza med en mindre andel Careza, Arvento och Merlice. Vi kommer att provsmaka och utvärdera sorterna tillsammans. Ta gärna med egna tomater om ni har några andra intressanta sorter som ni vill visa och utvärdera tillsammans med fröfirmorna och övriga deltagare.

Tomatmötet arrangeras i samarbete med Christina Winter, Jordbruksverket. Christina har gjort en kartläggning över vilka sorter som det finns ekologiskt frö av på marknaden och hur resistensbilden ser ut för dessa sorter. En enkätundersökning kommer att göras i höst för att få en bild av vilka sorter som odlas. Fröfirmorna Olssons frö, Weibulls Horto och Semeco medverkar under dagen. 

Program och inbjudan kan hämtas här.

© Cascada AB 2017 - Webmaster: Jonas Möller Nielsen