Vid båda tillfällena medverkar Marcus Söderlind från Söderlinds ekologiska grönsaker i Habo. Marcus har tillsammans med Klara Löfkvist från JTI gjort en enkätundersökning till odlare om ekologiska plantjordar och provodlat grönsaksplantor och kryddväxter i ett antal olika substrat. Marcus kommer att berätta om studien och visa grönsaksplantor sådda i brätten i olika substrat med max 80 % torv. Detta med anledning av EU ́s regelförslag att begränsa torvanvändningen i ekologisk odling.
Tisdagen den 12 augusti kl. 16-19 besöker vi Malin
Schreiber och Martin Burkett, Peterslunds Eko Odling
i Björnlunda. Sedan 2007 odlar de grönsaker på ca
1 ha och är certifierade av KRAV och Demeter. Det är
en småskalig odling med en mångfald av grönsaker
och rotfrukter, främst färskvaruproduktion. 2013 byggdes
ett nytt lager så nu lagras även en del produkter in på
hösten. 2013 byggdes ett växthus på 270 kvm för odling
av främst tomat, lite gurka och primörer. Från och med i
år har de tagit över förädlingsverksamheten ”Järna syrat”
och mjölksyrar grönsaker i sitt nyinredda förädlingskök.
Försäljning av gårdens produkter sker via ett prenume-
rationssystem, genom producentföreningen
Rheum och på Bondens marknad.
Onsdagen den 13 augusti kl. 09.30- 12.30 besöker vi Martin Möller och Madeleine Lindqvist, Storå Bär & Grön- saker i Storå. Odlingen startade 2007 och består idag av frilandsodling av grönsaker på 1,1 ha, potatis 0,4 ha, hallon 0,9 ha, jordgubbar 0,3 ha och vinbär/krusbär på 0,2 ha. I växthusen som är på ca 800 kvm odlas bl.a. tomater. Odlingen är KRAV-certifierad.
På fältvandringen kommer vi i första hand att titta på
grönsaksodlingen.
Gårdsförsäljning av grönsaker och bär och genom
torghandel, ibland även till butik.
Program och inbjudan finns här.